Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

01.07.2015., srijeda

Johnny report - "Pathfinder 2015"


Od 25. do 28.6. na otoku Mrčara pokraj Lastova održao se međunarodni susret "Pathfinder" sa šezdesetak igrača iz Nizozemske, Belgije, Slovenije, Njemačke, Engleske, Amerike i Hrvatske. Ovo je već peti u nizu susreta na Mrčari, a održavaju se jednom godišnje. Otok (cca 3 x 1.5 km vrlo zahtjevnog terena) sa svojim podzemnim tunelima, bunkerima i betonskim zaklonima je ta tri dana rezerviran isključivo za airsoft. Priroda je prekrasna i atmosfera jedinstvena.

Ovogodišnji scenarij vrtio se oko priče iz bliske budućnosti u kojoj na neki otok pada zrakoplov koji je prevozio znanstvenike i tajnu formulu Hladne Fuzije - dobivanja jeftine energije iz vode koja bi zamijenila naftu kao glavni energent na Zemlji. Svjetska sigurnosna organizacija poslala je na otok CovOp postrojbu "Vipers" sa zadatkom lociranja, osiguranja i izvlačenja dragocjenih podataka o Hladnoj Fuziji iz sefa koji se nalazio u avionu. Istovremeno na otok su poslani PMC "Black Sky" koji se također žele domoći tajne formule za svog poslodavca. Primarne misije za obje strane bile su: locirati, osigurati i pretražiti mjesto pada zrakoplova, pronaći sef i iz njega izvući USB stick sa tajnim podacima, osigurati i transportirati USB stick do mjesta izvlačenja s otoka. Ispunjavanje sekundarnih misija osiguravalo je određenu prednost na terenu.

Kao Team Ldr Vipersa, rasporedio sam svoje igrače u tri skupine: dvije grupe brzih izvidnika (Bravo 1 i Bravo 2) i jurišnu skupinu (Alpha, Squad Ldr 50 shades, NED). Često smo uslijed zahtjeva igre morali ispremiješati skupine, ali na operativnom nivou ovaj bazni raspored je uspješno funkcionirao tijekom cijelog susreta.

Uvođenje igrača gumenim čamcima na otok je otkazano uslijed jake bure, pa smo hodali do svojih startnih pozicija sa dvije suprotne strane otoka. U 9 sati (početak susreta) šaljem Bravo 1 (5 igrača, Squad Ldr. Yolandi, GER) na Kotu 123 (Big Brother) da osigura tamošnju SatCom antenu prije protivnika i postavi Mash. Ja vodim glavnu skupinu (11 igrača) koja će braniti Kotu 123. Držanje brda dva sata osigurava opciju korištenja zračnih udara po protivniku, a protivnik nas u tome treba spriječiti.

Bravo 2 (7 igrača, Squad Ldr Češljo, AT "Lav" Podstrana + naš Plaćenik Kamas) kreće prema predviđenom mjestu pada zrakoplova. Slijedi ga skupina za potporu (7 igrača). Oni ubrzo pronalaze mjesto pada prije protivnika, osiguravaju ga i pretražuju. Do 1030 nije pronađen sef, ali su pronađeni drugi važni podaci. Do tog vremena skupina je odbila nekoliko napada protivnika i zatim se uputila na Four gun hill radi izvršenja sljedeće zadaće.

Bravo 1 se u rekordnom roku popeo na Kotu 123 po vrlo teškom terenu, zauzeo SatCom oko 0915 i prešao u obranu. Glavna skupina stigla je tijekom prvog protivničkog napada oko 0930 i igrači su smjesta uvedeni u borbu. Obrana je uspjela zadržati SatCom do 1115 i time ostvarila mogućnost uporabe zračnih udara. Ispunivš zadaću, obrana se borbeno povukla sa Kote 123.

o. Mrčara
foto http://www.adriaticairsoft-alfa.com/

Češljina skupina Bravo 2 je u međuvremenu stigla do Four gun hilla na kojem su protivnici zaposjeli artiljerijske pozicije (minobacači) da bi ostvarili mogućnost minobacačke potpore. Vipersi su zauzeli početne položaje za napad oko 1100. U 1120 pješačkom napadu je prethodio zračni udar po protivniku i brdo je zauzeto nakon 5 minuta.

Gamemaster je Vipersima oko 1130 zapovijedio zaposjedanje helidroma (Field), točnije njegova dva glavna ulaza. Radi ostvarenja zadaće, Bravo 2 je pozvana sa Four gun hilla te joj je zapovjeđen napad na protivnika iz smjera istoka, dok je Johnnyeva skupina Alpha istovremeno trebala napasti iz smjera juga. Oko 12 sati Vipersi su zapoceli napad koji nije uspio ostvariti zauzeće ulaza u helidroma, ali je uspio presjeći protivnika i izolirati jedan ulaz od drugoga. S obzirom da je zračni udar bio nedostupan do 1320, ulaz je zauzet pješačkom borbom za 45 minuta. Gamemaster je otkazao zauzimanje drugog ulaza. Vipersi su se povukli sa helidroma radi izvršenja nove zadaće. Jedna skupina Black Skya je tijekom borbe za helidrom ponovo zaposjela Four gun hill i zadobila mogućnost artiljerijske podrške. Team Ldr Black Skya je odlučio minobacačkim udarom poklopiti helidrom, ali to je promašaj pošto su se Vipersi vec izvukli s helidroma.

Nova zadaća Vipersa bila je ponovo steći kontrolu nad Four gun hillom. S obzirom da je veći dio Nizozemaca zatražio odmor, na zadatak je otišlo 15-ak Vipersa: Bravo 1 i 2, te nekoliko preostalih igrača iz skupine Alpha. Dva igrača poslana su zapadnim smjerom slijedeći šumski put. Njihov zadatak bilo je izviđanje i diverzija. Ostali su krenuli istočnom stranom brda kroz šumu. Još prije nego što se glavna skupina postavila za napad, binom u izvidnici javlja da je Four gun hill prazan. Protivnik se možda bojao jos jednog zračnog udara. Gamemaster je obaviješten i Vipersima je javljeno da se povuku u bazu.

Tri dragovoljca pridružuju se izvidničkom binomu. Ta skupina uništava minobacače na položajima dok se glavnina vraća u bazu. U bazi saznajemo da nam je izvidnička skupina upala u zasjedu. Gamemaster je zapovijedio izvlačenje nasih igrača iz zasjede i njihovo dovođenje u bazu. Vipersi su sada bili u punom broju. Ubrzo poslije kontakta napravili smo dvostruki obuhvat i stavili zasjedu u poluokruženje. Protivnička linija se stanjila, ali je izdržala. Međutim, uspostavljen je kontakt sa izvidničkom skupinom te je ona izvučena u bazu čime je zadatak izvršen.

Sljedeća igra je tražila od obje skupine da se domognu claymore mina u jednom objektu. Brzina je bila najvažnija pa smo se podijelili na "runners" i "searching party". Trkačka skupina trebala je osigurati liniju ispred objekta dok je druga skupina tražila claymorice što nam je i uspjelo poslije kratkog i žustrog okršaja ispred zgrade. Gamemaster je tražio odnošenje claymorica na helidrom sto je izvršeno bez borbe. Sva ova akcija utihnula je oko 21 sat. Slijedila je noćna igra, ali s obzirom da su igrači bili premoreni odaziv je bio slab i noćna igra je otkazana. Čak sam i ja bio na rubu snaga jer se igralo intenzivno non-stop od 0900.

o. Mrčara
foto http://www.adriaticairsoft-alfa.com/

Sljedeći dan Vipersi su prema naputku Gamemastera poslali jednu skupinu od 5 igraca da u 0500 pretraže tunel na lokaciji T-bone, a od 0800 tunele na brdu Little Brother. Na potonjoj lokaciji pronađen je sef sa USB stickom. Sef je bio otvoren zahvaljujuci šifri koju smo otkrili jučer tijekom pretraživanja mjesta pada zrakoplova. Prema scenariju nitko navodno nije preživio pad zrakoplova, ali netko očito jest i taj je sef sakrio u tunelima - što je vjerojatna poveznica sa scenarijem za sljedeću godinu. Sada je Team Ldr osobno morao prenijeti USB stick na mjesto izvlačenja koje je bilo kod glavnog pristaništa. To je također uspješno izvedeno nakon sat i pol hodnje, izbjegavajući pritom protivnikove snage, zahvaljujući ponajviše zalaganju naših momaka iz AT Lav i Kamasa. Izvlačenjem podataka o Hladnoj Fuziji s otoka Vipersi su ispunili sve primarne zadaće, ali i sve sekundarne koje su pred njih bile postavljene. Vipersi su stoga uvjerljivi pobjednici Mrčare 2015.

Alpha postrojba je za to vrijeme (od 0800) vodila borbu iznad i ispod zemlje na Little Brotheru. Black Skyu je uspjelo prodrijeti u tunele, ali sef je tada već bio na putu prema zoni izvlačenja. Johnnyeva skupina pridružila se zabavi na Little Brotheru ganjajući se po tunelima i bunkerima. Igra je zavrsila oko 1130.

Slijedio je ludi after party na plaži do sljedećeg dana ujutro. Airsoft na Mrčari poseban je doživljaj. Žao mi je što nema više hrvatskih igrača. Nadam se da ćemo dogodine okupiti veći broj naših da pokažemo svijetu čija majka crnu vunu prede.

Johnny

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.